Унгария променя отношението си към ромите
Унгария променя отношението си към ромите / снимкa: БГНЕС

В условията на световната икономическа криза е още по-наложително Унгария спешно да промени отношението към ромското си население. Това заяви президентът на страната Ласло Шойом, след като напоследък в Унгария бяха извършени няколко нападения срещу роми.

 

Смята се, че ромите в Унгария са между пет и седем процента от десетмилионното население. Нападенията срещу тях зачестиха с настъпването на кризата. Според някои анализатори ромите са се превърнали в мишена заради напрежението, предизвикано от забавянето на икономическия растеж.

 

"Финансовата и икономическата криза е шок за обществото и краят й не се вижда. Не можем засега да преценим и какъв ще е резултатът", заяви Шойом. Той изтъкна, че отношенията между ромите и унгарското мнозинството са стратегически проблем не само в Унгария, но и в други страни, започвайки от Чехия и стигайки до Балканите. "Факт е, че повечето роми пострадаха от смяната на режима през 1990 година. Сега предстои да видим дали ще пострадат и от кризата", отбеляза унгарският държавен глава. Унгарската икономика избегна колапс само благодарение на заема от 25 милиарда долара, който в края на миналата година й отпусна Международният валутен фонд.