Унгария подкрепя усилията на България да се присъедини към Шенген
Унгария подкрепя усилията на България да се присъедини към Шенген / снимка: БГНЕС

Унгарският президент Янош Адер заяви, че Унгария подкрепя безусловно усилията на България да се присъедини към Шенгенското пространство, предаде „НЗуийк".

По време на пресконференция с българския си колега Росен Плевнелиев Адер посочи, че въпреки противопоставянето на четири или пет страни срещу членството на България в Шенген, той винаги е подкрепял София в амбициите й.

От своя страна, Плевнелиев, който е на посещение в Унгария, се опита да успокои опасенията във връзка с влизането на България в Шенгенската зона, като посочи, че при необходимост българските власти ще предприемат мерки за предотвратяване на масовата миграция.

По време на срещата си двамата президенти са обсъдили още енергийни теми и участието на двете страни в проектите „Южен поток" и „Набуко", предава агенция Фокус.

Надявам се, след като българският народ вземе своето мъдро решение и посочи със своя тежък глас кои ще бъдат печелившите на следващите избори, бързо да се състави правителство, защото протестите в България промениха дневния ред на държавата и на партиите. Това заяви в Будапеща още президентът Росен Плевнелиев.

„Служебното правителство работи добре, изпълнява своите ангажименти. Предстоят много тежки политически сблъсъци в периода 12 април - 12 май", заяви държавният глава.

Плевнелиев добави, че на срещата с президента на Унгария Янош Адер специално е било обърнато внимание на Дунавската стратегия, продължаване на велоалеята до България, подобряване на навигацията по Дунава и поддържане на качеството на водата на възможно най-високото ниво с най-съвременни екологични мерки.