/ iStock/Getty Images
Полша организира полети за връщане на свои граждани
Унгария днес стана поредната европейска страна, обявила драстични ограничения на публичния живот, включително затваряне на граници и ограничаване на придвижването с цел да предостврати разпространението на коронавируса, предаде АФП.

Затваряме границите на Унгария за пътнически трафик“, заяви премиерът Виктор Орбанв парламента.

Вървят международни разговори за координиране на тази мярка, която означава, че в бъдеще само на унгарски граждани ще бъде позволено да влязат в Унгария“, каза той.

Няколко страни в региона обявиха подобни ограничения на границите си, включително съседните Украйна и Словакия.

Папа Франциск: Времето, в което живяхме само за себе си приключи

Орбан каза също, че днес от полунощ всички публични събития ще бъдат забранени.

Места за културни събития и забавления, кина, културни институции трябва да бъдат затворени“, каза той и добави, че на ресторантите и кафенетата ще бъде разрешено да работят до 15 ч.

Орбан каза още, че всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини, аптеките и супермаркетите ще бъдат затворени.

Премиерът призова хората над 70-годишна възраст да не напускат домовете си, но призна, че това не може да им бъде забранено.

Унгария е регистрирала досега 39 случая на COVID-19 включително един смъртен случай.

Межувременно стана ясно, че полските власти са организирали над сто специални полета, за да бъдат върнати в Полша полски граждани след затварянето на границите и прекратяването на международните самолетни връзки заради коронавируса.

В чужбина сега се намират около милион и половина поляци, заяви по-рано полският премиер Матеуш Моравецки. По неговите думи, между 200 и 500 хиляди от тях скоро могат да поискат да се върнат в Полша. На всички завръщащи се ще бъде наложена 14-дневна домашна карантина.

В Полша са регистрирани 150 случая на заразяване с коронавирус. Смъртните случаи са три.