/ БТА
Унгария вдига някои ограничения, въведени заради коронавируса, предаде ДПА, като се позова на унгарския премиер Виктор Орбан.

Ваксинираните срещу коронавируса или възстановилите се от болестта COVID-19 ще могат да посещават от днес ресторанти, музеи, зоопаркове, спортни зали, киносалони, театри и спортни събития. Нощувките в хотели вече също се разрешават.

Орбан заяви вчера, че облекчаването на рестрикциите е възможно, заради успешната ваксинационна програма на страната му.

Разхлабването на ограниченията предвижда още ваксинираните срещу коронавируса и преболедувалите COVID-19 да могат да влизат в Унгария, без да трябва да спазват задължителна карантина. Будапеща наложи още от есента забрана за влизане в страната без основателна причина.

Ваксинираните сърби ще влизат в Унгария без тест и карантина

Унгария разчита основно на ваксинационни дози, получени от Русия и от Китай, които все още не са одобрени в ЕС, заедно с вече одобрени западни ваксини. Броят на новите случаи на зараза в страната спадна значително и към четвъртък те бяха 164 на 100 000 души средно за период от 7 дни спрямо 245 на 100 000 души през предходната седмица. Вчера страната премина и прага от 4 милиона поставени първи ваксинационни дози.

Същевременно Унгария, Сърбия и Черна гора се договориха да признават взаимно ваксинационните си сертификати.
БТА