Има напрежение между Унгария и Украйна заради отношението към унгарското малцинство от страна на Киев
Има напрежение между Унгария и Украйна заради отношението към унгарското малцинство от страна на Киев / iStock/Getty Images
Унгария привика вчера посланика на Украйна и обвини съседката си в тормоз след акция на украинската служба за държавна сигурност срещу организация на етнически унгарци, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Двете страни многократно са влизали в спор през последните години заради, според Унгария, посегателства над правото на живеещите в Украйна около 150 000 етнически унгарци да ползват родния си език, особено в областта на образованието, след приетия през 2017 г. в Украйна закон, който ограничава ползването на малцинствени езици в училищата.

Миналия месец Украйна не допусна на своя територия двама унгарски официални представители заради намеса в местни избори. Унгария отхвърли това обвинение.

Унгарското културно сдружение в Транскарпатия вчера заяви, че украинската служба за сигурност е обискирала централата му и дома на председателя му в търсене на доказателства за "дейности за насилствена промяна на границите" и призова украинските власти да сложат край на този, по думите му, "лов на вещици".

Сиярто заяви, че Унгария е изпратила протест в украинското външно министерство и добави, че ще повдигне въпроса и на срещата на външните министри на НАТО днес.

"Недопустимо е една страна да иска да е част от трансатлантическата общност и в същото време трайно да тормози и да налага натиск върху малцинство от страна членка на НАТО", заяви Сиярто в страницата си във Фейсбук.

Източник: БТА