Унгарците отбелязаха една година от протестите срещу Дюрчани
Унгарците отбелязаха една година от протестите срещу Дюрчани / снимка: BGNES

Около 2000 души преминаха в протестно шествие по улиците на Будапеща с искане за оставката на премиера Ференц Дюрчани - една година след като бе излъчен запис, в който премиерът признава, че е излъгал за състоянието на икономиката, за да спечели изборите от 2006 година, предаде Асошиейтед прес.

"Правителството трябва да си върви и ние продължаваме това, което започнахме преди една година. Унгария няма да се възстанови, докато Дюрчани и бандата му не си отидат", заяви организатор на протеста преди да започне шествието. До момента няма данни за сблъсъци между протестиращи и полиция.

След излъченото преди година признание на Дюрчани, че е излъгал с цел изборна победа, на 17 септември 2006 година хиляди унгарци се събраха пред парламента и поискаха оставката му.

Протестите продължиха няколко седмици. Имаше няколко нощи с размирици и продължил цял ден сблъсък между протестиращи и полиция - на 23 октомври, когато се честваше 50-годишнината от избухването на Унгарската революция през 1956 година. Тогава пострадаха стотици протестиращи, случайни минувачи и полицаи.