Умуват метеорит ли е паднал в Латвия
Умуват метеорит ли е паднал в Латвия / снимкa: БГНЕС

Нивото на радиацията в кратера на метеорита край латвийския град Мазсалаца е в нормата и няма химическо замърсяване, съобщи Държавната пожарно-спасителна служба, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Обектът не представлява опасност, каза помощник-началникът на службата Инга Ветере. По нейните думи представители на въоръжените сили, които разполагали с по-мощни уреди, също измерили радиацията в кратера.

Около 18.30 ч. вчера в района на град Мазсалаца падна метеорит и образува кратер с 15 м диаметър и дълбочина 5 м.  Мястото е оградено с полицейски ленти. Достъп имат само изследователските екипи, които проучват обекта, пише БТА.

Екип от геолози и астрономи започнаха работа, за да потвърдят дали става дума за метеорит, заяви експерт от Института по астрономия при Латвийския университет. Властите не са напълно сигурни, че става дума за метеорит, защото според очевидци нещо паднало от небето и се виждало как гори.

По думите на експерта необичайното в случая е, че след падането не последвал взрив, а имало само пламъци. Обикновено след сблъсък на метеорита със земната повърхност настъпва взрив, в резултат на който около кратера остават отломки. Латвийските учени обаче нямат достатъчно опит при подобни изследвания, призна експертът.

 „Падналият метеорит в латвийския град Мазсалака е дело на човека и е някаква нелепа шега. Самият "метеорит" е изгоряло химическо съединение, а големият кратер, който се е образувал, е бил изкопан по-рано от хора", заяви пристигналият на място геолог Дайнис Озолс от Северовидземския биосферен резерват.

В кратера са открити изгоряла селитра и сяра, каза той, цитиран от ИТАР-ТАСС. Това е свидетелство, че някой преднамерено е запалил тези химически съединения, а след това е разпространил видео и информация за уж паднал метеорит, смята геологът. Самата яма е била изкопана предварително и не специално за имитацията на падналия метеорит, а с някаква друга цел.

В интервю за латвийската телевизия ЛНТ специалистът от Института по астрономия на Латвийския университет Илгонис Вилкс изрази учудването си, че в уж образувалия се кратер в резултат на падането на метеорита, се е наблюдавало запалване, а не експлозия. След сблъсък на метеорит със Земята има взрив, в резултат на който около кратера трябва да има много отломки от метеорита, уточни Вилкс. Именно това служи като доказателство, че е паднал метеорит, пише БГНЕС. За момента учените не са открили подобно нещо.