Улична банда вилнее в Сан Паулу трета нощ
Улична банда вилнее в Сан Паулу трета нощ / netinfo

Предполагаеми членове на бразилска улична банда хвърлиха самоделни бомби по полицейски участъци и подпалиха пейки и автобуси в Сан Паулу и околностите му миналата нощ - третата, изпълнена с размирици, предаде Асошиейтед прес.

Засега няма данни за загинали или ранени. Извършителите вероятно принадлежат към престъпната групировка "Първо столично командване" /ПСК/. Тя започна нападенията рано в понеделник и оттогава най-малко шест души са убити.

За разлика от първите две нощи, когато обект на атаките станаха предимно бедни и работнически квартали, последната вълна засегна някои от най-богатите райони на Сан Паулу.

ПСК е най-популярната организирана престъпна групировка в Бразилия. Тя е ръководена от закоравели престъпници в местните затвори, които издават нареждания по мобилни телефони и чрез адвокати.

Лидерите на ПКС бяха разгневени от решението на властите 700 членове на бандата да бъдат преместени в затвори с по-строг режим. За около седмица през май ПКС предизвика бурни вълнения по улиците и затворите на Сан Паулу в знак на протест срещу тази мярка.

Общо в атаките на ПКС са загинали близо 200 души, сред които охранители, полицаи, предполагаеми престъпници, затворници и очевидци на размириците.