Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Украйна няма да скъса дипломатическите си отношения с Беларус, но "ще сложи на пауза" развитието им, докато ситуацията в съседната страна се стабилизира. Това съобщи днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от ТАСС.

"Не скъсваме отношенията с Беларус, поставяме на пауза подготовката и провеждането на официални срещи между нашите страни. За скъсване на дипломатическите отношения обаче няма никакви основания, не се каним да прибегнем до тази стъпка", заяви Кулеба на пресконференция.

"Украйна синхронизира позицията си за ситуацията в Беларус с ЕС и САЩ. Не се месим във вътрешните работи на Беларус, за да избере народът й сам пътя за своето развитие", каза украинският външен министър.

По молба на Лукашенко Русия създаде полицейски резерв за Минск

Кулеба не отговори на въпрос дали официален Киев признава резултатите от президентските избори в Беларус на 9 август, след които Централната избирателна комисия обяви за победител действащия държавен глава Александър Лукашенко. "Комплексно обаче изборните резултати имаха съществени дефекти и не отговарят на стандартите в тази сфера", отбеляза Кулеба. Той припомни, че Украйна е подкрепила позицията на ЕС за президентските избори в Беларус.

В неделя украинският президент Володимир Зеленски заяви пред телевизия Евронюз, че на мястото на Лукашенко би склонил на повторни избори. В отговор говорителят на беларуското министерство на външните работи Анатолий Глаз каза, че Беларус няма нужда от "изтърканите съвети" на украинското ръководство и би желала да усети подкрепа и внимание, отбелязва ТАСС
БТА