Украйна вече предлага на всички лица над 18 години бустерни дози ваксина срещу COVID-19, тъй като вариантът Омикрон се разпространява и вероятно ще доведе до рязко увеличение на инфекциите следващия месец, заяви министърът на здравеопазването Виктор Ляшко.

След няколко периода на строги ограничения средният дневен брой на случаите от коронавирус в Украйна спадна в началото на януари до около 4 000, докато в началото на декември броят им достигна над 10 000 души.

Украйна ще слага бустерна доза от ваксина срещу COVID- 19 на хора над 60 г.

"Здравната система се подготвя за ново увеличение на броя на случаите на COVID-19 в Украйна", написа Ляшко във Facebook.

"Призоваваме всички украинци да направят съзнателен избор в полза на ваксинацията срещу коронавирус и да ни помогнат да преодолеем епидемията", каза той.

Министърът добави, че всички ваксинирани граждани над 18-годишна възраст ще имат право на бустерна доза с ваксините на Pfizer или Moderna.

В страната с население от 41 млн. души само 13,9 млн. души са получили две дози ваксина. От началото на пандемията в Украйна официално са регистрирани 97 000 смъртни случая от COVID-19.
 
БГНЕС