Украйна стана големият победител на "Евровизия 2022" с групата "Kalush Orchestra" и песента „Стефания“. 

Украинската група отправи емоционален призив за освобождаване на хората, които все още са блокирани в обсадения от руски войски завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, след като представи своето изпълнение на финала, предаде Асошиейтед прес. "Призовавам всички вас, моля, помогнете на Украйна, Мариупол. Помогнете на "Азовстал", веднага", заяви фронтменът на групата Олег Псюк, обръщайки се към публиката от около 7500 души, гледаща на живо финала на "Евровозия" в италианския град Торино, както и към милионите зрители пред телевизорите.

Призивът за освобождаване на оставащите блокирани украински бойци в "Азовстал" беше напомняне, че популярният песенен конкурс се провежда тази година на фона на война, отбелязва АП.

Впечатляващо шоу на Евровизия 2022 (ГАЛЕРИЯ)



Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства победата на украинската група "Kalush Orchestra" на "Евровизия", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

"Нашият кураж впечатлява света, нашата музика покорява Европа! Следващата година Украйна ще бъде домакин на песенния конкурс "Евровизия", заяви Зеленски в онлайн послание.

Победителите в "Евровизия" по традиция получават домакинството на събитието за следващата година и Украйна се надява, че ще бъде в състояние да направи това през 2023 г.

Украйна Евровизия
БГНЕС

Страната за трети път спечели конкурса, който тази година се проведе на фона на войната в Украйна.

"Благодаря на "Kalush Orchestra" за тази победа и на всички, които дадоха гласовете си за нас! Сигурен съм, че звукът на победата в битката с врага не е далеч", каза Зеленски.

Той заяви, че Украйна "ще направи всичко по силите си", за да бъде домакин на "Евровизия" догодина в Мариупол. "Украински Мариупол", подчерта Зеленски и добави: "свободен, мирен, възстановен!".



Големият финал на Евровизия 2022 се проведе снощи (14 май) в Торино.

25 държави се бориха за победата.

Фаворити за спечелването на кристалния микрофон бяха Италия, Великобритания, Украйна, Испания, Сърбия, Швеция, Полша, Норвегия и Гърция.

Все пак на второ място в конкурса се класира Великобритания с 466 точки, а на трето Испания с 459 точки.
​​​
Украйна Евровизия
БГНЕС

Украйна Евровизия
БГНЕС


Специални гости бяха Джилиола Чинкуети, спечелила първа "Евровизия" за Италия през 1964г. и рок групата "Måneskin" - победители в конкурса преди година, които представиха новия си сингъл  "Supermodel". През 2021 година те се превърнаха в тотални любимци на целия свят. 

БТА, БГНЕС, АП