Украинската армия съобщи, че е постигнала вчера успехи в източната част на Донецка област, като е отблъснала окупационните руски войски, съобщи ДПА.

"Източната групировка на войските започна настъпление в няколко участъка едновременно днес", заяви в Телеграм заместник-министърката на отбраната Хана Маляр. Тя добави, че в рамките на настъплението процес руските войски около разрушения град Бахмут са били изтласкани назад.

На други участъци от фронта в Луганска и Донецка област бойците на Киев са отблъснали атаките на руските части, уточни Маляр.

Зеленски: Сега е моментът да се осигурят всички оръжия

Междувременно се водят ожесточени боеве в Южна Украйна, където силите на Киев също се опитват да си върнат окупираните от Русия земи, според заместник-министърката, която съобщава за голям брой жертви от руска страна.

Преди около три седмици Украйна започна контраофанзива, за да си върне земите, завзети от Русия. Украинските официални лица обаче многократно предупредиха, че напредъкът вероятно ще бъде постепенен, припомня ДПА.

Бунтът на Пригожин, отговорът на Путин (ОБЗОР)

Руските въоръжени сили успешно се сражават на краснолиманското направление и продължават да освобождават териториите на Донбас, заяви от своя страна Денис Пушилин, назначен от руските сили за изпълняващ длъжността ръководител на самопровъзгласената Донецка народна република, която Москва заяви, че е анексирала.

"Разговарях с момчетата. Всичко е много трудно, но е абсолютно под контрол", съобщи Пушилин пред руски медии. Той добави, че действията на Евгений Пригожин са довели до "ново сплотяване около президента Путин".

"Това е възможно само в Русия, нас ни сплотяват най-големите трудности и най-големите заплахи", добави Пушилин.
Асен Георгиев/БТА