/ Istock
Украйна ще създаде онлайн чатбот услуга, която ще позволи на руснаци, за чиито роднини е било потвърдено, че са изчезнали в Украйна, да проверят дали е потвърдено, че те са били убити или са военнопленници, обявиха украински официални представители, цитирани от Ройтерс.

Киев се надява, че този ход ще окаже натиск върху Москва 22 месеца след началото на пълномащабната инвазия в Украйна и на фона на все повечето руснаци, които се опитват да получат отговори за съдбата на изчезнали войници.

Чатботът, чието име на руски език означава "Искам да намеря", ще бъде създаден в приложението "Телеграм", което е изключително популярно както в Русия, така и в Украйна.
"Руски граждани официално могат да кандидатстват по този (проект), за да получат обективна информация за техните близки…, която управляващият режим в Руската федерация крие от тях", заяви Андрий Юсов, говорителят на украинската разузнавателна служба, която се занимава с преговорите за размяна на пленници.

Най-голямата размяна на пленници между Украйна и Русия беше миналата седмица, когато 230 украински пленници – основно войници, но и шестима цивилни, бяха върнати на Киев в замяна за 248 руски военни.

Проектът ще събира информация за изчезналите войници от хората, които използват чатбота и ще я сравнява с украинските бази данни за убити, пленени и изчезнали руски войници.

Сред хората, представили проекта, бе Ирина Кринина. Тя се представи като руска гражданка и съоснователка на гражданско движение, което има за цел да открива и връща руски войници. "Ако получим подходящия отговор, например, че родственикът ви е пленник в Украйна, можете да се запишете за консултация… и ние ще организираме видеообаждане, за да потвърдим (самоличността на лицето)", каза тя.

"Това ще даде възможност на руснаци да отидат при техните власти и въз основа на това видеообаждане… да поискат (войникът) да бъде разменен", добави Кринина.
Владимир Арангелов, БТА