Операторът на газопреносната мрежа в Украйна предупреди, че руски военни сили са на територията на повече от една компресорна станция в страната, предаде Ройтерс. Това е потенциална заплаха за безпроблемния транзит на газ за Европа, посочи украинският оператор, без да уточни колко станции са засегнати и къде се намират те.

"Призоваваме военните сили незабавно да напуснат територията на компресорните станции и да спрат да се опитват да повлияят на операциите на газотранспортната система", се посочва в изявление на оператора.

Лондон призовава страните от Г-7 да забранят вноса на руски петрол

Намесата в технологични процеси на операциите на газотранспортната система създава значителни рискове за сигурността на продължаващото транспортиране на газ за потребителите в Украйна и Европа, според оператора.

"Има реална опасност за транзита на газови потоци за Европа заради присъствието на руски военни сили на територията на компресорните станции в Украйна", заяви шефът на оператора на газотранспортната система на Украйна Серхий Макогон.

13% от консумираната у нас енергия е в риск заради кризата с руския газ в ЕС

"Има реална опасност за газовия транзит", каза той пред Ройтерс в телефонен разговор, без да дава допълнителни подробности.
 
БТА