Украйна поиска международна помощ за изборите на 25 май
Украйна поиска международна помощ за изборите на 25 май / снимка: БГНЕС, архив

Украйна призова международната общност да й помогне за организирането на "свободни и демократични" президентски избори, планирани за 25 май, предава АФП.

"Ние поискахме от всички партньори да изпратят международни наблюдатели в Украйна, за да следят изборите", заяви във Виена украинският външен министър Андрей Дещица.

"Украинското правителство е ангажирано с провеждането на президентските избори на планираната дата - 25 май", подчерта министърът пред журналисти след срещата на Съвета на Европа.

"Ние искаме също така от партньорите да направят всичко възможно да елиминират външните заплахи и провокации, подкрепени от Русия, в Украйна, така че тези избори да се проведат свободно и демократично", допълни Дещица.

След като по данни на властите в Киев, при сражения вчера загинаха 30 души в проруския сепаратистки град Славянск, днес бяха положени дипломатически усилия за избягване на гражданска война в Украйна, предава БГНЕС.

След първото споразумение, постигнато в Женева от Украйна, Русия, ЕС и САЩ на 17 април, Дещица се обяви за провеждането на нова среща в Женева при определени условия. "Ако Русия е готова да предостави подкрепата си за тези избори, да елиминира заплахата и да прекрати подкрепата за екстремистките групи в Украйна, ние сме готови да проведем такива преговори", заяви украинският външен министър. Провеждането на втора конференция за Украйна в Женева беше препоръчано от германския външен министър Франк Валтер Щайнмайер.