/ БГНЕС
Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба оспори днес заключението на Иран, че основната причина за свалянето на украинския пътнически самолет близо до Техеран на 8 януари е човешка грешка. Твърде рано е да се правят подобни изводи, заяви той, цитиран от Франс прес и ДПА.

Иран оправдава свалянето на украинския самолет с грешна настройка на военен радар.

"Украйна не може да се съгласи" с тезата, според която "самолетът е бил свален в резултат на човешка грешка", заяви Кулеба. Украинският външен министър подчерта, че "преди да се налага версията за човешка грешка", първо трябва "да се концентрираме върху установяването на фактите".

Иран няма да изпраща в Украйна черните кутии от сваления Боинг

"Имаме много въпроси и се нуждаем от авторитетни, безпристрастни и обективни отговори", каза той пред украинската информационна агенция "Укринформ".

Украинският пътнически самолет, изпълняващ полет от Техеран за Киев, бе свален по погрешка от иранската противовъздушна отбрана на 8 януари, малко след излитането си от летището на иранската столица. Всички 176 души на борда загинаха. Иран първоначално отричаше вината си за катастрофата, което предизвика масови протести в страната.

Впоследствие иранският президент Хасан Рохани обеща цялостно и пълно разследване от специален съд и различни експертни екипи. В окончателния си доклад иранските авиационни власти заключиха, че катастрофата е в резултат на "човешка грешка". След като признаха вината си, иранските власти заявиха, че са готови да преговарят за компенсации за роднините на жертвите.

Очаква се иранска делегация да посети Киев между 20 и 30 юли, съобщи Кулеба.