/ iStock/Getty Images
Страните от Европейския съюз трябва да забранят застраховането на руски петролни товари, транспортирани по море, за да намалят приходите на Москва, с които тя води военни действия срещу Украйна. Това каза Олег Устенко, старши икономически съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

По-късно се очаква Европейската комисия да представи предложението си за следващия пакет от санкции срещу Русия по време на среща на националните пратеници на 27-те страни членки на Съюза в Брюксел.

"Основната цел е да се отреже режимът на Путин от всякакъв вид приходи от изкопаеми горива", каза Устенко, добавяйки, че таванът за цената на петрола, който трябва да съответства на вече договорения от седемте най-развити световни икономики (Г-7), е "изключително важен" и трябва да бъде одобрен възможно най-скоро.

Въпреки че ЕС вече се съгласи да спре вноса на руски петрол по-късно през годината, според Устенко "кървавите пари" ще продължат да текат към Москва, освен ако на европейските компании не бъде забранено да застраховат руския петрол, превозван по море.

Той изрази надежда, че Унгария ще промени подхода си, а Гърция, Малта и Кипър също ще се присъединят към по-нататъшните санкционни мерки срещу Москва.
БТА