/ /iStock
Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна наложи санкции на повече от 3600 физически и юридически лица от Руската федерация, включително децата на президента Владимир Путин. Това съобщи днес на сайта си министерството на икономиката в Киев, предаде Укринформ.

Списъкът включва по-специално:

- деца и други роднини на Владимир Путин и хора от близкото му обкръжение;

- представители на руските власти;

- олигарси и техни приближени;

- артисти и пропагандатори, включително граждани на Украйна;

- колаборационисти, минали на страната на врага;

- високопоставени служители от държавни корпорации;

- представители на висшия ръководен състав на въоръжените сили на Русия;

- представители на т. нар. правителства на Луганската и Донецката народна република, на окупационните власти в Крим и главатари на незаконни въоръжени формирования, действащи в окупираните региони от Украйна.

Одобрени са и санкции срещу чуждестранни граждани - т. нар. международни наблюдатели, участвали в "референдумите" за влизане в състава на Русия на временно окупирани украински територии, сочи информация на УНИАН.

Руски военни караха хората да гласуват под дулата на автомати, напомня агенцията.

Според руски медии над 90 на сто от участниците в "референдумите" са гласували "за". Руският президент Владимир Путин и ръководителите на т.нар. Донецка и Луганска народна република, Запорожка и Херсонска област подписаха вчера в Москва договори за присъединяването на тези региони към Русия. След подписването Путин и проруските лидери се хванаха за ръце и скандираха "Русия!", предаде Франс прес.

Съветът наложи санкции и на ключови руски компании, банки, предприятия от отбранителната промишленост, от добивната, енергийната, комуникационната, логистичната и други сфери.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви вчера, че украинските санкции са наложени на "значими" лица, които "не са се обявили в защита на човечността и международното право или по някакъв начин са били въвлечени в агресивни стъпки срещу Украйна и общността на демократичните народи", допълва Укринформ.
БТА