Украйна купи Тамифлу от Швейцария
Украйна купи Тамифлу от Швейцария / Reuters

Украйна е купила от Швейцария лекарството "Тамифлу" за новия грип за 2,5 милиона долара. Пратката е пристигнала миналата нощ и вече е тръгнала към различните области.

По думите на премиера Юлия Тимошенко, която бе на киевското международно летище "Бориспол", за да посрещне пратката, Украйна разполага със 650 000 дози от медикамента, тоест два-три пъти повече от потенциалните потребности.

Ще имаме два-три пъти по-голям запас, но не в аптеките, за да се избегне спекула. В някои аптеки лекарството се продава десет пъти по-скъпо. По този повод Тимошенко заяви, че ще иска от тези частни аптеки да се търси съдебна отговорност.

В Украйна са регистрирани над 190 000 болни от грип и остри респираторни инфекции, от които почти половината са деца. Починали са 60 души.

Междувременно стана ясно, че заради свинския грип от днес Турция започва масово имунизиране на населението на страната. С около 1 милион дози турското здравно министерство започва имунизации предимно на държавни служители, ученици и бременни жени. За цялата кампания по имунизиране Турция е поръчала внос на 43 милиона ваксини.