/ ThinkStock/Getty Images
Кибератаката, предизвикала проблеми по цял свят, може да е започнала с фалшив ъпдейт на украинската счетоводна програма МЕДок, съобщи в Twitter украинската киберполиция, цитирана от АП.
 
Вирусът, използван при вълната от кибератаки, използва уязвимост на Windows

Няколко автори на антивирусни програми, включително "Лабораториите Касперски", вече посочиха МЕДок като вероятен първоначален разпространител на компютърния вирус.
 
Фалшивият ъпдейт
е бил разпратен около 10.30 ч. местно време (7.30 ч. вчера сутринта) и е заразил компютрите в неизвестен брой организации в страната. След това програмата, искаща плащане на откуп в замяна на връщане на контрола над компютъра, се е разпространила и към други компютри.
 
Непознат вирус изнудвач е причинил новата световна кибератака

Компанията МЕДок заяви във Facebook, че е била хакната, но не е разпространявала вируса. Украинската киберполиция подчерта, че не обвинява фирмата.
 
Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви снощи в реч пред Кралския институт по международни отношения, че Великобритания е готова да отговори с ракетен удар от въздух, суша или море, ако държавните й учреждения или институции бъдат подложени на кибератака. Той добави, че Лондон не разполага с доказателства кой стои зад вчерашната кибератака.
 
Великобритания готова да отговори на кибератака с ракетни удари

Снощи полският премиер Беата Шидло разпореди свикване на правителствената група за управление на кризи във връзка с мащабната хакерска атака, предаде ТАСС. По-рано беше съобщено, че кибератаката не е засегнала Полша.
БТА