/ iStock/Getty Images
Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви днес, че Иран сътрудничи при разследването за катастрофата с украинския пътнически самолет Боинг 737 край Техеран, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Засега Украйна не изключва нито една версия за причините за случилото се, каза Пристайко на пресконференция.

Канада и други страни заявиха, че самолетът е бил свален от иранска ракета, вероятно по погрешка.

Тръмп, Трюдо и Джонсън твърдят, че иранска ракета е свалила украинския самолет

Пристайко обаче каза, че Украйна засега не иска да прави заключения за причината за катастрофата. Въпросът къде ще бъдат анализирани черните кутии все още се обсъжда, добави той.
Петдесетината украинските експерти, изпратени от Киев в Иран за участие в разследването на трагедията, са получили от властите в Техеран достъп до черните кутии на разбилия се самолет, посочи министърът, цитиран от Франс прес. "Нашият екип сега е получил достъп до черните кутии и планираме скоро да започнем възстановяването на разговорите", записани в нея, добави той. Пристайко допълни, че украинските следователи са получили и "пълен достъп" до останките от самолета, до мястото на разбиването му и до разговорите между пилотите и иранската контролна кула.

ЕС: Няма безспорни доказателства за причините за самолетната катастрофа в Иран

Украинската служба за сигурност проверява на първо място версиите за ракетно нападение и терористичен акт като възможни причини за катастрофата на самолета, заяви нейният ръководител Иван Баканов, цитиран от Ройтерс и ТАСС. По думите му версията за удар с ракета от зенитно-ракетен комплекс "Тор" привлича днес най-голямо обществено внимание, но съща така повдига редица въпроси, които се нуждаят от допълнителни отговори. "Темата е твърде важна, за да правят прибързани изводи. Мога да уверя, че непременно ще оповестим цялата обективна, проверена информация", изтъкна Баканов, призовавайки "да се заредим с търпение и да изчакаме резултатите от разследването на компетентните органи".
БТА