Украйна е „за” едновременно произвеждане на президентски и парламентарни избори
Украйна е „за” едновременно произвеждане на президентски и парламентарни избори / netinfo
Върховната рада на Украйна реши, че не по-късно от 9 декември трябва да се състоят едновременни избори за президент и парламент, предадоха световните агенции.

Текстът, който има характер на препоръка, бе приет с 234 гласа "за" и нито един "против". Агенциите припомнят в тази връзка, че в работата на разпуснатия от прозападния президент Виктор Юшченко парламент участват само 254 от общо 450-те депутати - всичките от проруската правителствена коалиция.

Върховната рада възложи на специална комисия да подготви необходимите промени в конституцията, на правителството - да вземе мерки за финансиране на изборите, а на ЦИК - да осигури своевременната им подготовка и произвеждане. Приетият от парламент текст ще влезе в сила, щом бъде публикуван в официалните издания след първомайските празници.

От седмици вече Украйна е арена на противоборство между прозападния президент, разпуснал парламента на 2 април и свикал предсрочни избори (първо прем май, а после - през юни) и проруската коалиция на премиера Виктор Янукович, която оспорва законността на съответните президентски укази пред Конституционния съд. В четвъртък съдът приключи с разглеждането на аргументите и започна да обсъжда по същество решението си.

Според политически анализатори днешният ход на парламента, който се обяви за промяна на датата на предсрочните парламентарни избори и за свикване и на президентски избори, има също толкова малко конституционни основания, колкото и указите на държавния глава. Повечето правни експерти прогнозираха, че това ще доведе до ново сезиране на Конституционния съд, което означава че кризата ще се проточи още със седмици дори съдиите да се произнесат възможно най-бързо за законността на президентските укази.