Украинското правителство подаде оставка
Украинското правителство подаде оставка / снимка: БГНЕС, архив

Украинският президент Виктор Янукович прие оставката на правителството, но му възложи да продължи да изпълнява задълженията си като временен кабинет, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки указ, поместен на президентския сайт.

На изборите, произведени на 28 октомври, премиерът Микола Азаров и още няколко членове на правителството бяха избрани за депутати и се очакваше да подадат оставка като членове на кабинета, припомня БТА.

Ако реши, Янукович може да преназначи Азаров и отделни министри.

През своите две и половина години на премиерския пост той се опита да съживи задлъжнялата икономика, която пострада тежко от рецесия през 2009 година, отбелязва Ройтерс.

Но растежът отново се забави тази година, защото пазарите на основни експортни стоки като стоманата се свиха.

Той също така имаше водеща роля в тежките - и засега безуспешни - преговори с Русия в опит да убеди Москва да намали цените на стратегическите доставки на природен газ, за които правителството казва, че са много над пазарните и са голямо бреме за икономиката.

Ако Янукович реши да се откаже от Азаров, той може да го замени с шефа на централната банка Серхий Арбузов, с когото президентът има близки лични отношения, казват коментатори.