Украинското правителство е за стабилност в страната
Украинското правителство е за стабилност в страната / снимка: БГНЕС

Правителството на Украйна изобщо не е заинтересовано да се засилва напрежението и се обявява за стабилност в страната, заяви в интервю за агенция УНИАН говорителят на премиера на Украйна Микола Азаров Виталий Лукяненко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

„Едно е ясно - властта изобщо не е заинтересована от провокации, а тъкмо обратното - от стабилност и спокойствие в страната”, отбеляза Лукяненко, коментирайки ситуацията с разгонването на демонстранти днес сутринта от столичния площад „Независимост”.

Според премиера е необходимо да се направи щателно и обективно разследване в най-къси срокове и за целта е създадена оперативно-следствена група, която ще бъде натоварена с такова разследване без да проявява каквато и да е пристрастност, допълни Лукяненко, отбелязва БТА.

„Премиерът още веднъж подчерта, че хората, които мирно и законно изразяват протеста си, изобщо не са противници, а наши граждани, чиито права трябва да бъдат гарантирани”, каза още говорителят на Азаров. „Обявявайки се за евроинтеграция, те се обявяват за курса, който са водили и ще водят президентът и правителството”, заяви в заключение Лукяненко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По-рано днес бившият украински премиер Юлия Тимошенко призова днес президентът на Украйна Виктор Янукович да бъде свален от власт с улични протести. Апелът й бе отправен в писмо, прочетено пред журналисти от дъщеря й Евгения, предаде АФП.

„Обръщам се към всички украинци, за да ги помоля да се изправят срещу диктатурата на режима на Янукович”, пише Тимошенко, която е политически противни на сегашния държавен глава. „Не напускайте улицата, докато режимът не бъде свален по мирен път”, допълва Тимошенко, която излежава седемгодишна присъда и за чието освобождаване настоява ЕС.