Украинското МВР отхвърли указа на Юшченко
Украинското МВР отхвърли указа на Юшченко / снимки: BGNES
Украинското министерство на вътрешните работи отхвърли издадения по-рано указ на президента Виктор Юшченко, с който той пое контрола на подчинените на министерството вътрешни войски, предаде Асошиейтед прес.

Говорител на министерството заявил, че указът на Юшченко е незаконен и "изпълнението на незаконни заповеди е престъпление".
Украинското правителство няма да допусна избухването на гражданска война в Украйна, заяви в телевизионно обръщение към нацията украинският премиер Виктор Янукович по повод сблъсъците, избухнали през изминалата нощ между силите на реда и сътрудници на Управлението за национална охрана (УГО) - едните под контрола на премиера Виктор Янукович, а другите – на президента Виктор Юшченко.

Украинският премиер Виктор Янукович пряко се противопостави на президента Виктор Юшченко, оспорвайки указа, с който той пое контрола над вътрешните войски, подчинени на МВР, съобщиха информационните агенции.

"Вземането на такова решение без консултиране с правителството е
Украинското МВР отхвърли указа на Юшченко
netinfo
недопустимо
. Смятам, че тази стъпка сериозно утежнява ситуацията. Това означава, че силовият сценарий, който постоянно обсъждахме, започва да действа", каза Янукович на среща на кабинета.

Така политическата криза в Украйна навлезе в нова фаза, а опозицията обяви случилото се за държавен преврат. Продължаващият спор между украинските политици за провеждането на предсрочни парламентарни избори, провокиран от указа на президента Виктор Юшченко за разпускане на парламента, започна да прераства в открит конфликт, коментира руският вестник “Время новостей”.

Преговорите между лагера на президента и управляващата коалиция, начело с премиера и лидер на Партията на регионите Виктор Янукович, фактически са преустановени. По всички изглежда, че на двете страни в конфликта им омръзна да се договарят и започнаха да “показват мускули” и да се заплашват открито, посочва изданието.