Украинските сили завзеха градче близо до Славянск
Украинските сили завзеха градче близо до Славянск / снимка: БГНЕС, архив

Украинските сили си върнаха днес градчето Николаевка, близо до Славянск в Източна Украйна, пленявайки около 50 бунтовници, съобщи министърът на вътрешните работи Арсен Аваков, цитиран от АФП.

„Николаевка е изцяло под наш контрол. Пленихме около 50 бойци, които предадоха оръжието си”, заяви на страницата си във Facebook Аваков. Той посочи, че е получил тези сведения от генерал от Националната гвардия, който ръководи операциите на място. Източникът съобщава за множество ранени както сред бунтовниците, така и сред цивилното население, но не посочва конкретни цифри. От страна на подчинените му обаче нямало загуби и пострадали.

След артилерийски обстрел жилищен район в град Луганск остана временно без ток, съобщи пресслужбата на градския съвет, цитирана от ИТАР-ТАСС. Очевидци казват, че са видели четири взрива сред жилищните сгради. Информация за жертви и разрушения засега няма.

Русия позволява сепаратистки бунтовници да използват територията й за нападения срещу украински гранични постове, заяви секретарят на украинския Национален съвет за сигурност Андрий Парубий, цитиран от АП. Парубий каза също, че Русия струпва войски край украинската граница - твърдение, което за момента не може да бъде проверено.

Ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Валентин Наливайченко съобщи пред журналисти, че през последните четири дни 20 руски танка и бронирани автомобила са минали незаконно границата, за да участват в бунта. Русия, на свой ред, заяви, че украински войски са изстреляли снаряди, попаднали от руската страна на границата и поразили руски гранични постове, при което е бил ранен митнически служител, предава БТА.

Междувременно украинският президент Петро Порошенко изключи възможността за едностранно прекратяване от Киев на силовата операция в Донецка и Луганска област. Никакво едностранно прекратяване на огъня няма да има повече, заявил Порошенко на среща с лидери на партиите в парламента.

Украинският президент е информирал парламентаристите за свой телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел и френския си колега Франсоа Оланд, в който било обсъдено урегулирането на ситуацията в Източна Украйна. Европейските лидери изтъкнали необходимостта от продължаване на диалога между президентите на Украйна и Русия, посочи пресслужбата на Порошенко, цитирана от ИТАР-ТАСС. Украинският президент обвързал продължаването на преговорите с условието всички страни да спазват положенията, залегнали в мирния план.