Украинските сили се изтеглят от обкръжението в Дебалцево
Украинските сили се изтеглят от обкръжението в Дебалцево / БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко съобщи, че Украйна е изтеглила по-голямата част от войските си от източния украински град Дебалцево, предаде Асошиейтед прес.

Армията е изтеглила 80 процента от войските си от града и още две колони военни предстои да го напуснат, написа Порошенко в акаунта си в Туитър. Той отхвърли твърденията на проруските сепаратисти, че украинците са били обкръжени и каза, че войските напускат Дебалцево със своите оръжия и боеприпаси.

"Дебалцево беше под наш контрол. Той никога не е бил обкръжаван. Нашите войски са го напуснали организирано. Това напускане беше планирано", заяви Порошенко малко по-късно пред журналисти на летището в Киев, откъдето отпътува за Източна Украйна, за да стисне ръцете на войниците, отблъснати от Дебалцево.

Президентът уточни, че само 30 украински военни от общо 2000 са били ранени въпреки артилерийския обстрел в Дебалцево, предаде Франс прес.

По-рано днес Семьон Семьонченко, който ръководи батальона "Донбас" каза, че изтеглянето се извършва по планиран и организиран начин. Във Фейсбук той обаче добавя, че "врагът се опитва да пресече пътищата ни и да предотврати изтеглянето на войските".

Според пресслужбата на сепаратистите ДАН, цитирана от Ройтерс, стотици украински правителствени войници се предават в Дебалцево заедно с оръжията си.

Същевременно бойците на Донецката народна република започнаха да изтеглят тежката си артилерия от линията на разграничаване с украинските войски. Това съобщи военният говорител на сепаратистите в Донецк Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

"Пет самоходни артилерийски установки калибър 152 милиметра се изтеглят от района на Еленовка в местата на постоянно разполагане", каза той.

По-рано Басурин заяви, че сепаратисткото командване има намерение по собствена инициатива да започне изтегляне на артилерията от спокойните "отсечки" от разграничителната линия.

ЕС осъди проруските сепаратисти за това, че са нарушили споразумението за прекратяване на огъня, предаде Франс прес. "Русия и сепаратистите трябва незабавно и изцяло да приложат Минските споразумения, като се почне от спазването на прекратяването на огъня и изтеглянето на всички тежки оръжия", заяви дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини.

Германия също осъди нарушаването на прекратяването на огъня и офанзивата на проруските сепаратисти да превземат Дебалцево, предаде Ройтерс.

Говорителят на Ангела Меркел Щефен Зайберт заяви, че е имало масово нарушаване на прекратяването на огъня, влязло в сила през уикенда и добави, че атаката срещу Дебалцево "поставя под сериозно напрежение Минските договорености както и надеждите за мир в Източна Украйна като цяло", предаде Асошиейтед прес. Зайберт обаче каза, че не може да даде категоричен отговор на въпроса дали споразумението от Минск се е провалило.

Изтеглянето на тежките оръжия от разделителната линия между войските на Киев и на отцепниците е част от договореностите, постигнати в Минск на 12 февруари и предвиждащи спиране на огъня в Донбас от 15 т. м. Договорено е също създаване на зона за сигурност, изплащане на пенсии за местните жители от Киев, конституционна реформа в Украйна "с оглед спецификата на някои райони от Донецка и Луганска области" и т. н.

Лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна ще обсъждат довечера по телефона украинската криза, съобщи френският правителствен говорител Стефан льо Фол, цитиран от Ройтерс. "Лидерите искат да изразят подкрепа и да дадат тласък към изпълнение на споразумението", добави Льо Фол.

Междувременно беше съобщено, че 22 украински войници са загинали и над 150 са били ранени през последните дни в боевете при Дебалцево. Това съобщи генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Интерфакс.

Според съобщението шестима от войниците са били убити по време на изтеглянето им от ключовия жп възел в Източна Украйна. До днес в 17.00 ч. местно време от района на Дебалцево са изтеглени 2459 войници и 200 единици техника, вкл. 15 танка и 50 бронетранспортьора, казаха от пресцентъра на военната операция в Донбас.

Източник: БТА