Украинската агенция Униан съобщи, че силите на реда са задържали Виктор Медведчук, който е по-известен като кума на руския президент Владимир Путин.

Медведчук е и депутат в украинския парламент от проруската формация "Опозиционна платформа за живот“.

"Беше проведена спецоперация благодарение на Службата за сигурност на Украйна. Браво! Подробности по-късно." Това написа украинският президент Зеленски и публикува снимка на Медведчук, облечен във военна униформа.

СБУ публикува и друга снимка на задържания политик с белезници и военна униформа. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че снимката с предполагаемо задържания Медведчук трябва да бъде проверена поради големия брой фалшиви новини, идващи от Украйна.
През май 2021 г. Медведчук е обвинен в "държавна измяна" и "нарушаване на законите и обичаите на войната". Печерският районен съд в Киев му определи мярка за неотклонение под формата на денонощен домашен арест. През октомври тази година лидерът на опозицията и най-близък на руския президент Путин в Киев беше обвинен отново, този път по членове "държавна измяна" и "подпомагане на дейността на терористични организации". Разследването твърди, че той е участвал в доставки на въглища от неконтролирани от правителството райони на Донбас в края на 2014 г. и началото на 2015 г. на стойност над 200 млн. гривни (около 7,6 млн. долара). Политикът отрече обвиненията срещу него.

На 27 февруари адвокатът на Медведчук Лариса Чередниченко заяви, че политикът е напуснал дома си в Киев, където изтърпява наказание домашен арест, заради заплахи за живота му от страна на националистически формации, но остава в украинската столица. На 18 март съд в Украйна издаде заповед за ареста на Медведчук и го обяви за национално издирване.
 
БГНЕС