Украинските опозиционери създадоха Национална гвардия
Украинските опозиционери създадоха Национална гвардия / БГНЕС

Протестиращите на площад "Независимост" в Киев създадоха национална гвардия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на руски телевизии.

Опозиционният лидер Виталий Кличко заяви, че законът за амнистията в този вид, в който е предложен от властта, е неприемлив, съобщи руската агенция.

"Хората излязоха на улицата, защото искат да променят ситуацията в страната. Ако властите казват, че ще освободят задържаните само ако протестиращите се приберат у дома, това е недопустимо", заяви Кличко.

"Хората ще напуснат Майдана само когато бъдат уверени в пълния "рестарт" на властта и в промяната на съществуващата система", посочи Кличко.

Обстановката в Киев продължава да е напрегната, посочва БТА.

Членовете на опозиционното движение, което започна протеста на площад "Независимост" в столицата, днес изгони от украинското министерство на земеделието членовете на радикалната опозиционна група "Общо дело". Те напуснаха министерството, облечени във военни униформи и с качулки на главата.

Опозицията ги прогони от ведомството, за да не се пречи на преговорите между нея и властта.

Междувременно украинският президент Виктор Янукович се срещна с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, съобщи украинската правителствена пресслужба, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В срещата е участвал също ръководителят на представителството на Европейския съюз в Украйна Ян Томбински. Подробности за разговорите не се съобщават.