Украинският вътрешен министър плисна вода в лицето на одеския губернатор
Украинският вътрешен министър плисна вода в лицето на одеския губернатор / снимка: БГНЕС, архив

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков плисна вода в лицето на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили по време на остър спор относно приватизацията на Одеския пристанищен завод (ОПЗ) на заседание на Националния съвет по реформите в Киев, предаде ТАСС.

"Зададох на Саакашвили въпрос - защо той по въпроса за ОПЗ е контактувал с руски олигарх от "Уралхим" и как се връзва това с процеса за приватизация на ОПЗ, при което той загуби контрол над себе си, изпадна в истерия и започна да ми крещи. Аз се въздържах да го ударя и само му плиснах вода в лицето", писа Аваков във Фейсбук.

Според министъра Саакашвили го е оскърбявал и го е обвинявал в корупция. Той е просто "един бърборко, който бяга от трудностите и не отговаря за нищо. Писна ми от актьори и циркаджии", добавя Аваков.

Губернаторът на Одеска област, който е и бивш президент на Грузия, получил украинско гражданство, на свой ред поиска от пресслужбата на президента да публикува пълен видеозапис на инцидента с министъра, като нарече поведението му недостойно.

Освен това той нарече "провокаторско" и поведението на премиера Арсений Яценюк. "Украинският народ има пълното право да види и знае, кой го управлява. Аз отговарям за всяка своя дума, произнесена там. Дойде време субектите, довели страната до ръба, да отговарят за своите думи и действия", писа на свой ред Саакашвили.

ОПЗ е едно от най-големите предприятия на химическата индустрия в Украйна и е собственост на държавата. Според британския вестник "Таймс" украинската прокуратура разследва възможна причастност на премиера Яценюк към корупционна схема за 90 млн. долара, открита при сключването на сделка между завода и австрийската компания "Антра".

Пресслужбата на Яценюк отрече това.

Саакашвили неведнъж е говорил пред медиите за огромните загуби на завода, нанесени от съмнителни сделки с чужди компании.

Източник: БТА