Украинският президент прие оставката на правителството
Украинският президент прие оставката на правителството / БГНЕС

Украинският президент Виктор Янукович прие оставката на правителството на премиера Микола Азаров, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на указ, публикуван на сайта на държавния глава.

Това решение бе очаквано.

Първият вицепремиер Сергий Арбузов ще бъде изпълняващ длъжността премиер, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на правителствената пресслужба.

Азаров подаде оставка по-рано днес. Неговото правителство ще продължи да изпълнява своите задължения до формирането на нов кабинет.

"Конфликтната ситуация в държавата застрашава икономическото и социалното развитие на Украйна, съдържа заплаха за цялото украинско общество и за всеки гражданин", заяви министър-председателят.

Според него по време на конфронтацията правителството е правело всичко, за да бъде решен конфликтът по мирен път. "Правехме и правим всичко, за да не допуснем кръвопролития, ескалация на насилието, нарушения на правата на гражданите. Правителството осигуряваше в екстремни условия дейността на икономиката и на системата за социална защита", каза Азаров. Конфликтът е опасен за гражданите на Украйна и за съдбата на страната; това изисква нови отговорни стъпки, изтъкна той. "С цел да бъдат създадени допълнителни възможности за обществено-политически компромис, в името на мирно уреждане на конфликта взех лично решение да помоля президента на Украйна да приеме оставката ми от поста министър-председател", отбеляза Азаров.

По думите му той е полагал всички усилия, за да може Украйна да се развива като демократична европейска държава, "поемал е отговорност "в интерес на народа" и затова може "честно да гледа в очите всеки гражданин".

Най-важното е да бъдат запазени единството и целостта на Украйна, подчертава Микола Азаров в изявление, поместено на сайта на правителството и цитирано от БТА.

Съобщението за оставката на Азаров се появи на сайта на правителството след започването на извънредната сесия на парламента, свикана заради политическата криза. Заседанието на Върховната рада бе прекъснато, както обясни председателят Володимир Рибак, за консултации по дневния ред. Опозиционният украински лидер Арсений Яценюк заяви днес пред ИТАР-ТАСС, че няма намерение да заема премиерския пост.

 

*  *  *  *

По-рано стана ясно, че в навечерието на сесията на украинския парламент, на която ще се обсъжда положението в страната, и на срещата на високо равнище Русия - ЕС в Брюксел украинската опозиция е успяла да издейства отмяната на сурови закони срещу демонстранти, които са в основата на ескалиращата криза.