Украинският парламент избра Микола Азаров за премиер
Украинският парламент избра Микола Азаров за премиер / снимка: Reuters

Украинският парламент избра Микола Азаров за премиер, след като управляващата "Партия на регионите" и съюзниците й събраха комфортно мнозинство в законодателния орган, предаде Ройтерс.

Той беше преизбран на поста с 252 гласа от 450-местната Върховна рада. Шестдесет и четири годишният Азаров е министър-председател, откакто Янукович стана президент през 2010 година.

По-рано Върховната рада избра Владимир Рибак за свой председател след шумен скандал, предизвикан от опозицията.

Групи депутати се сбиха пред главната трибуна в парламента, след като опозицията се опита да блокира физически гласуването по предложената от управляващата "Партия на регионите" кандидатура за председател на парламента. Подпомогната от традиционните си съюзници, комунистите, формацията на Янукович си осигури 225 гласа в подкрепа на Рибак, пише БТА.

Опозиционните народни представители извикваха "Позор!" всеки път когато някой от колегите им от управляващата партия говореше на руски и се опитаха да отстранят един от тях от трибуната, но бяха удържани от депутати от "Партията на регионите", докато Микола Азаров наблюдаваше смаян мелето.

Шестдесет и шест годишният Рибак е родом от източния промишлен център Донецк - бастионът на "Партията на регионите" - и беше заместник на Янукович, когато той беше премиер в периода 2006-2007 г., припомня Ройтерс.