Украински военен: Сепаратистите трябва да вдигнат бяло знаме и да се предадат
Украински военен: Сепаратистите трябва да вдигнат бяло знаме и да се предадат / снимка: БГНЕС, архив

Украински военен говорител отхвърли призив на сепаратистите за примирие и каза, че това може да стане, само ако те сложат оръжие и се предадат, съобщи Ройтерс.

Вчера високопоставен лидер на самообявилата се „Донецка народна република” заяви, че бунтовниците са готови за прекратяване на огъня, за да бъде доставена хуманитарна помощ. В отговор на журналистически въпрос говорителят на антитерористичната операция на правителствените сили Андрий Лисенко каза днес: „Ако има такава инициатива, тя трябва да бъде осъществена с практически действия, а не на думи - чрез издигане на бяло знаме и слагане на оръжията”.

„Още не сме видели тези практически стъпки”, добави той.

Междувременно бяха освободени петима войници от украинската армия, които бяха задържани на руска територия, предаде Интерфакс, като се позова на властите в руската Ростовска област, информира БТА. Петимата са част от 300-те украински войници и граничари, които в понеделник бяха принудени при сраженията със сепаратистите да преминат границата с Русия.

Повечето от тях бяха върнати в Украйна, но петимата - един батальонен командир и четирима подчинени му офицери - бяха задържани по подозрение, че са убивали цивилни и са стреляли по руска територия. Групата е била предадена тази нощ на украинския ККП „Чертково” срещу Ростовската област.