/ iStock/Getty Images
Украйна е поразила част от руската система за противовъздушна отбрана в анексирания Крим през нощта, докато Москва заяви, че е отблъснала голям опит за ракетен удар на полуострова.

Киев засили атаките срещу черноморския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г., откакто започна контраофанзива срещу руските сили по-рано тази година.

"Въоръжените сили успешно поразиха стратегически обект от системата за противовъздушна отбрана на западното крайбрежие на окупирания Крим", съобщи в социалните мрежи звеното за стратегически комуникации на украинската армия.
То не даде повече подробности, а Русия не даде официален коментар.

Зеленски: Украйна няма да се пречупи и ще изтласка руското зло от своята територия

Русия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана е свалила успешно осем украински ракети, изстреляни към полуострова.

"На 30 октомври беше спрян опитът за атака от страна на киевския режим с осем крилати ракети Storm Shadow по цели на Кримския полуостров", заяви руското министерство на отбраната.

"В резултат на системите за противовъздушна отбрана, които отблъснаха атаката, всички ракети бяха свалени", се казва още в съобщението.

Един човек е бил ранен от падащи отломки, съобщи назначеният от Русия губернатор на Севастопол.
Руски военни блогъри бяха съобщили през нощта, че Украйна засилва атаките си на полуострова.

Влиятелният канал в Телеграм "Рибар" - който е близък до руската армия - заяви, че Киев е започнал "комбинирана атака".
В него се твърди, че Украйна е изстреляла две американски ракети ATACMS, които са паднали близо до село Оленовка, на западния бряг на Крим.

"Рибар" заяви, че руските сили не са успели да свалят ракетите, "но благодарение на мерките, взети по-рано, не е имало сериозни щети".
В профила в социалната мрежа се твърди, че "половин час по-късно" моряците от Черноморския флот са открили три украински военноморски дрона близо до Севастопол.

Рибар заяви, че един от тях е "унищожен", а други два са се опитали да навлязат в Херсонския залив, преди да бъдат обстрелвани и потопени от руските сили.

Украйна редовно се насочва към Черноморския флот на Русия в Крим.

През септември Киев заяви, че е ударил символичен щаб на армията в Севастопол.
БГНЕС