Украински активист: Принудиха ме да призная, че съм US шпионин
Украински активист: Принудиха ме да призная, че съм US шпионин / БГНЕС

Принудиха ме да призная, че съм американски шпионин, заяви от литовската болница, където е на лечение, подложеният на мъчения украински опозиционер Дмитро Булатов, цитиран от Франс прес.

"Заставиха ме да говоря пред камера и да кажа всичко, което искаха: че съм бил американски шпионин /. . ./, че Америка ми е дала пари за Майдана (площада на протестите в Киев), че съм бил накаран от американците да предизвикам размирици срещу нашето правителство", каза Булатов пред журналисти в болница във Вилнюс, където от неделя е на лечение.

"Докато ме биеха, усетих върху лицето си нещо като разтопен метал - нещо много, много горещо. Бях готов на всичко, за да спрат", разказа той. "Казах си, че те трябва да са от руските специални служби. От начина, по който ме биеха, заключих, че са професионалисти", добави Булатов.

Тридесет и пет годишният борец срещу управлението на президента Виктор Янукович разказа, че неговите рускоезични мъчители са го изтезавали в течение на няколко дни в стая на неизвестно място, където бил държан с превръзка на очите, пише БТА. "Приковаха ме към дървена врата, на колене, и ме удряха с тояги. Бях толкова уплашен, изпитвах такава болка, че ги помолих да ме убият", каза Булатов на продължилата час и половина пресконференция.

Литовското външно министерство потвърди, че по тялото на опозиционера има очевидни следи от продължителни мъчения и малтретиране.

Булатов заяви, че ще се върне в Украйна само ако получи гаранции, че няма да бъде подложен на гонения. "Искам нашето правителство да гарантира пред международната общност, че няма да бъда подложен на политическо преследване. Правителството трябва да прекрати всички углавни дела срещу активисти, участвали в протестите, в това число и мен", каза опозиционерът пред Ройтерс.

Литва, която предложи безплатно лечение на ранени украински опозиционери, прикани вчера Европейския съюз да поиска независимо разследване на изтезанията в Украйна.