/ БГНЕС
Украинската армия си върна контрола върху стратегическа магистрала, която свързва градовете Харков и Чернигов в Източна Украйна, съобщиха журналисти от Франс прес.

"Пътят беше под обстрела на руски сили, които убиха цивилни там. Изтласкахме ги на десетина километра по на север", заяви пред АФП командир от 92-ра бригада на украинската армия.

Стратегическата магистрала, отвоювана днес, свързва Харков, вторият по големина град в Украйна, и Чернигов – град с 30 000 жители, разположен на 50 километра в югозападна посока. Двата града са тежко обстрелвани от руската армия вече повече от месец, без обаче да паднат в ръцете на силите на Москва.

На няколко километра от източните покрайнини на Харков останки от надупчени от куршуми превозни средства са пръснати по четирилентовия път, край магистралата се вижда и труп на руски войник. Тази сутрин ситуацията там беше спокойна, свидетелстват журналисти от АФП. Багер започна да разчиства, а мъж от съседно село дойде да си прибере колата, върху която се виждат дупки от куршуми.

Навсякъде са пръснати руски трупове, казва пред АФП офицер от украинското разузнаване. Битките бяха много тежки, понякога на 10 метра отстояние. Това продължи 3 дни, добави той.

"Руските войници бяха изтощени", особено младите, "които умираха от глад и плячкосваха къщите", казва украинският офицер. Той съобщи, че по негова оценка през последните дни в района е имало 120 руски войници, 40 от които са били пленени.

В съседното селце Мала Роган линейка започна да прибира телата в найлонови чували, а местните хора излизат от къщите си, за да ремонтират колите си и да изметат отломките.
БТА