/ iStock/Getty Images
Украинската армия и сепаратисти заявиха, че започват да изтеглят войските си от ключова област на фронтовата линия в източните райони на страната.

"Процесът на изтегляне на войски започна от двете страни ... в района на Золоте-4", заяви армията на Украйна във Фейсбук, предаде БГНЕС.

Владислав Дейнего, представител на сепаратистката самопровъзгласена Луганска република, също заяви, че изтеглянето на войските в района е започнало.

Монитори от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърдиха този ход.
 

Турция въоръжава Украйна с дронове


"Днес страните току-що възобновиха изтеглянето на войски и оръжие в Золоте", каза пред журналисти Мартин Сайдик, специален представител на ОССЕ.

Изтеглянето на войските е първостепенно условие за първите разговори лице в лице между руския президент Владимир Путин и украинския Владимир Зеленски, които трябва да бъдат опосредствани от лидерите на Франция и Германия.

От идването си на власт през май президентът комедиант Зеленски се стреми да възроди мирния процес за прекратяване на петгодишен сепаратистки конфликт в Източна Украйна, отнел около 13 000 живота.
 

Какво важно си казаха Меркел и Путин?


Но тези усилия са в застой, тъй като киевските сили и подкрепяните от Москва сепаратисти многократно не успяват да изтеглят войски от фронтовата линия заради размяна на огън.

Мирният план на Зеленски, включително изтеглянето на войските, беше силно критикуван от много хора в Киев, особено от ветераните от войната и националистите.
 

Президент постави нов световен рекорд


Различни националистически организации дори разположиха свои войски в Золоте в опит да предотвратят отстъпление на украинските войски.