UK службите неподготвени за атентати
UK службите неподготвени за атентати / netinfo

Разследване за атентатите в Лондон на 7 юли 2005 г., публикувано днес, показва грешки и неподготвеност на аварийните системи и служби. В изводите се набляга специално на лошата координация между отделните звена, предаде Франс прес.

При самоубийствените нападения в метрото и в автобус в английската столица загинаха 56 души, в това число четиримата млади ислямисти, извършили атентатите. Ранени бяха 700 души.

В доклада си от 700 страници лондонският общински съвет призовава за основно преразглеждане на процедурите при кризисни ситуации и дава около 50 препоръки, съобщи Асошиейтед прес.

Службите за спешна медицинска помощ и полицията са разчитали предимно на претоварената мобилната телефонна мрежа, вместо на радиовръзка. В същото време като проблем е посочена и остарялата като технология радиовръзка в метрото.  

Докладът критикува също липсата на координация между различните служби за сигурност, които обявили тревога, без да съгласуват действията си. Националната здравна служба пък е упрекната, че е насочвала ранените само към болници със спешни отделения, а не и към
медицински заведения, намиращи се по-близо до местата на експлозиите. Изводите за службата за спешна помощ е, че не е разполагала с оборудване, съответстващо на мащабите на драмата.

Според доклада по-голямата част от оцелелите са напуснали местата на атентатите, без да бъдат регистрирани и не са получили нужната им психологическа помощ.

В проучването се отдава дължимото на съдействието на огромен брой хора, останали анонимни, и не се отправят конкретни обвинения към никого.

През май британското правителството отказа да започне обществено разследване, паралелно на съдебното, за да "не отклонява ресурси", които биха послужили за "защита на гражданите".

Два независими доклада изключиха всякаква грешка на службите за сигурност преди атентатите, подчертавайки ограничените ресурси на тези служби, имайки предвид размера на терористичната заплаха.