Уйгури нападнаха с бомби и ножове пътни полицаи в Китай, има убити
Уйгури нападнаха с бомби и ножове пътни полицаи в Китай, има убити / Thinkstock/Getty Images

Най-малко 18 души са загинали при нападение с бомби и ножове, извършено от уйгури срещу невъоръжени пътни полицаи в размирния Синцзян-Уйгурски автономен район на Китай, съобщи ДПА. Агенцията се позовава на Радио "Свободна Азия".

Цитирайки анонимен източник, радиото съобщи късно снощи, че при нападението в покрайнините на град Кашгар може би са загинали до 28 души, включително случайни минувачи. В китайските медии няма съобщение за такъв инцидент.

Чуждите медии нямат голям достъп до Синцзян-Уйгурския автономен район, информацията оттам пристига със закъснение, често е манипулирана и достоверността й е трудно да бъде потвърдена, отбелязва ДПА.

Твърди се, че нападението, станало в понеделник, започнало, когато бързо движеща се кола минала през полицейски контролен пункт. От колата изскочили двама души, които наръгали двама полицаи, починали на място. Избухнала схватка, в която се включили още трима нападатели и пристигналите въоръжени полицаи, разказва пред радиото местен полицаи. Убити били 15 заподозрени "терористи". Не е ясно колко общо са жертвите на сблъсъка.

В този район на Китай отдавна има остър конфликт между властите и местното уйгурско население, взел през 2014 г. няколко десетки жертви. 9 милиона от 22-милионното население на района са уйгури, които са предимно мюсюлмани. Много уйгури в Синцзян се оплакват, че са репресирани в културно и религиозно отношение и че от развитието на богатия на петрол, но изостанал район се възползват най-вече етническите китайци, пристигащи в района от други части на Китай.

През май китайските власти съобщиха, че за една година са предотвратили в Синцзян 181 терористични заговора.

Източник: БТА