/ Gulliver/Getty Images
Принц Уилям и съпругата му кръстиха новия британски полярен изследователски кораб "Сър Дейвид Атънбъро" - много по-подобаващо име от "Боути Макбоутфейс", както сънародниците им предпочитаха да се нарича той, съобщи Ройтерс.
Хумористичното име беше най-популярното предложение в анкета от 2016 г. Правителството обаче предпочете да почете известния природоизследовател.

Името "Боути Макбоутфейс" за утеха беше дадено на малкия жълт подводен изследователски апарат на кораба, който може да се движи на голямо разстояние под леда, за да събира данни.

На церемонията в корабостроителницата в Бъркънхед, където е построен гигантският ледоразбивач, херцогинята на Кембридж Кейт натисна жълто копче, с което задвижи лоста с бутилката шампанско и тя се разби в кораба, както е традицията.

Принц Уилям произнесе кратка реч за важността на кораба за изследването на Арктика и Антарктида. След това покани 93-годишния Атънбъро да се изкаже. Той призна, че това за него е възможно най-голямата чест.

Изследователският кораб "Сър Дейвид Атънбъро" е дълъг 129 м. Той може да преминава през лед с дебелина 1 м със скорост 5,6 км/ч. На него могат да работят до 60 учени. Екипажът му е около 30 души.

Пробното му плаване в северното полукълбо ще е от март догодина. От октомври ще започне работа към Британския антарктически институт.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА