Уикилийкс: Юлия Тимошенко е била близка с мафиотски бос
Уикилийкс: Юлия Тимошенко е била близка с мафиотски бос / БГНЕС

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко вероятно е била близка с мафиотския бос Семьон Могильович, се твърди в публикация на Уикилийкс (Wikileaks), цитирана от РИА Новости.

В грама на посланика на САЩ в Киев от 14 април 2006 година се казва, че Тимошенко вероятно е свързана с организираната престъпност в Украйна. Изводът е направен въз основа на публикация в новинарския сайт "Украинска правда" за незаконното унищожаване на досието на Могильович, съхраняващо се в украинската Служба за безопасност.

Информацията за бизнесмена е била заличена от съратниците на Тимошенко Андрей Кожемякин и Олександър Турчинов, изпълнявал доскоро длъжността временен президент на Украйна, допреди избирането на Петро Порошенко. По онова време Тимошенко е била премиер на страната и Турчинов и Кожемякин са били под прякото й разпореждане, пише БГНЕС.

Семьон Могильович, известен и като Сергей Шнайдер, е в списъка на ФБР за най-издирваните престъпници. Според американските спецслужби той е замесен в 40 случая на рекет, измами, пране на пари и други икономически престъпления в различни страни по света.

През април 2013 година списание Foreign Policy включи Могильович в списъка на най-влиятелните хора в света.