Уго Чавес ще бъде балсамиран като Ленин
Уго Чавес ще бъде балсамиран като Ленин / снимки: Reuters

Венецуелският президент Уго Чавес ще бъде балсамиран като Ленин и Мао Дзедун. След държавната церемония по погребението на Чавес днес, балсамираното му тяло ще бъде изложено за поклонение във военния музей в Каракас в продължение най-малко на още седем дни, заяви вицепрезидентът Николас Мадуро, цитиран от Би Би Си. После ще бъде поставено в стъклен саркофаг.

Мадуро допуска, че тленните останки на Чавес ще бъдат преместени в националния пантеон, редом със символа на борбата за независимост в Латинска Америка Симон Боливар. Съществува, обаче, правен проблем, посочва Би Би Си. Според конституцията на страната в пантеона могат да бъдат поставяни тленните останки на хора най-рано 25 години след смъртта им.

Същевременно десетки световни лидери се събраха в Каракас, за да присъстват на пищното погребение на покойния венецуелски управник. Сред тях са лидерите на Бразилия и Куба Дилма Русеф и Раул Кастро, иранецът Махмуд Ахмадинеджад, беларуският диктатор Александър Лукашенко и редица западни политици, ухажвани от години от Чавес.

За да си вземе последно сбогом с Чавес, в Каракас е и бившият държавен глава на Бразилия Лула да Силва. Той беше смятан за един от най-верните приятел на покойния президент. Харизматичният Лула, също като Чавес, страдаше от рак и премина сериозно лечение.

Уго Чавес ще бъде балсамиран като Ленин
netinfo

От сряда до днес край отворения ковчег на президента минаха стотици хиляди симпатизанти, включително част от най-бедните хора в страната, които боготворяха управлението на своя легендарен Първи.

Очаква се погребението на Чавес да започне в 11:00 часа (17:30 българско време) в местна военна академия. Часове по-късно Николас Мадуро, който беше дясната ръка на Уго, ще бъде назначен за държавен глава. Нови президентски избори навярно ще се проведат в следващите 30 дни.

Уго Чавес, който си отиде от този свят на 58-годишна възраст, води дълга битка с рака.