Уго Чавес: Кастро никога няма да умре
Уго Чавес: Кастро никога няма да умре / снимка: БГНЕС

Кубинският лидер Фидел Кастро продължава да води битка за живота си, заяви президентът на Венецуела Уго Чавес в Сантяго де Куба по време на четиридневното си официално посещение на острова.

"Кастро продължава да се бори. Той винаги се е борил и никога няма да умре, защото винаги присъства във всекиго от нас. Такива хора като Фидел не умират", заявил Чавес в разговор с жители на кубинския град, който посещава за първи път. Чавес разговаря с Кастро повече от два часа в Хавана в четвъртък, съобщи кубинската преса, но снимки от срещата не бяха публикувани.

Чавес засили сътрудничеството с Куба с подписването вчера на 14 нови двустранни споразумения за сътрудничество в енергетиката, селското стопанство и финансите, съобщи Ройтерс. Чавес присъства на церемонията по подписването в Сантяго де Куба заедно с брата на Фидел - Раул Кастро, който управлява след операцията на брат му.

"Ние сме заедно и винаги ще бъдем заедно. Ние сме една нация", каза Чавес след церемонията. Една от сделките, подписани вчера, ще разшири капацитета на петролната рафинерия в Сиенфуегос до 150 000 барела дневно. Чавес присъства в петък вечер на откриването й след модернизацията с венецуелска помощ.

Комплексът, построен от съветски специалисти през 80-те години, бе замразен през 1995 г., когато спряха доставките от Съветския съюз. Другите споразумения са за възстановяване на тръбопровода Матансас-Сантяго, селскостопански проекти и разработка на нови находища на злато, цинк и хром, предаде ИТАР-ТАСС.