/ gettyimages.com
Американската компания за производство на ядрени реактори и гориво "Уестингхаус", която е част от японския гигант "Тошиба", обяви банкрут, съобщиха световните агенции.

Американската компания трябваше да изгражда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", но така и не се стигна до реализацията на този проект заради липса на яснота около финансирането му.

"Уестингхаус“ е подала документите за банкрут в съда, като този процес ще протече в съответствие с глава 11 от Кодекса на САЩ за банкрута.
Бордът на директорите на японската корпорация „Тошиба“ одобри решението на своята дъщерна компания да се обърне към съда със съответната молба. Това ще позволи на „Уестингхаус“ да проведе реорганизация и да получи защита от кредиторите.

Процедурата дава възможност и на „Тошиба“ да се заеме с решаването на въпроса за големите загуби за 2016 финансова година /приключваща на 31 март/. Освен това в близките дни трябва да се постигне споразумение с акционерите за продажбата на бизнеса за производство на микрочипове и запаметяващи устройства, за да се компенсират финансовите загуби.
БГНЕС