/ Thinkstock/Getty Images
Властите в Уелс отмениха всички предвидени за лятото на следващата година ученически изпити, вместо тях, за да се гарантира справедливост, крайните оценки ще се поставят въз основа на постиженията в клас през учебната година, съобщи уелският министър на образованието Кърсти Уилямс, цитирана от Ройтерс.

Направен преглед на изпитния процес в края на миналата учебна година е накарал уелското правителство да отмени изпитите в края на настоящата, посочи то. Поради обстановката с КОВИД-19 тези изпити ще бъдат заменени от съчетание от получените в часовете оценки през изминалата учебна година плюс външно оценяване.

"В тази обстановка е невъзможно да осигурим необходимите еднакви условия за провеждането на изпитите в края на учебната година", заяви Уилямс.
Решението на уелските власти идва след фиаско това лято с ученическите изпити в Англия, когато беше отменен математически модел, който поради ситуацията с КОВИД-19 беше планирано да бъде използван за изчисляването на изпитните оценки, а причината за отмяната беше предизвиканото обществено възмущение.

В Англия ученически изпити през лятото на 2021 г. ще има, но те ще се състоят с три седмици по-късно, за да бъде наваксано прекъсването на учебния процес заради пандемията, заяви британското правителство.

Министърът на образованието на Обединеното кралство Гавин Уилямсън е изразявал мнение, че изпитите са най-справедливият начин за оценяване.
Той беше публично осмиван заради подхода си към оценяването на изпитите това лято, и беше обвиняван, че не е взел предвид предупрежденията, че предвиденият математически модел за оценяване може да доведе до несправедливи оценки. 
БТА