Удължиха с три години забраната за внасяне на някои течности в самолетите
Удължиха с три години забраната за внасяне на някои течности в самолетите / снимка: DarikNews

Забраната за внасяне на някои течности, гелове и аерозоли в самолетите бе удължена с три години в ЕС - до края на април 2013 г., когато летищата би трябвало да разполагат с достатъчно надеждна технология за засичане на течни взривни вещества, предаде Франс прес.

Страните от ЕС приеха удължаването на срока, което трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, се съобщава в документ на Европейския съвет.

Брюксел беше обещал прилагането на ефикасни технологии още от тази година с цел да се сложи край на забраните, които бяха наложени на пътниците от ЕС след като през ноември 2006 г. бе разкрит терористичен заговор. Тогава трима ислямисти се опитаха да взривят самолети над Атлантическия океан с течни експлозиви, припомня БТА.

В резултат на въведените забрани в момента заминаващи от страна от ЕС пътници могат да вземат в ръчния си багаж в самолета само флакони или тубички с максимална вместимост 100 мл, които трябва да се побират в затваряща се прозрачна чанта с обем максимум един литър. Предвиждат се изключения за продукти, които са закупени от безмитни магазини на летищата на територията на ЕС.