Удължено е извънредното положение в казахстанския град Жанаозен
Удължено е извънредното положение в казахстанския град Жанаозен / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев издаде указ за удължаване до 31 януари на извънредното положение, обявено в град Жанаозен, където миналия месец при сериозни сблъсъци загинаха 16 души, предаде Ройтерс.

На 16 декември, когато Казахстан честваше 20-годишнината от независимостта си, в западния град Жанаозен станаха сблъсъци между полицията и стачкуващи работници от местна нефтопреработваща компания. На 17 декември президентът наложи извънредно положение и полицейски час в града, чието действие трябваше да изтече на 5 януари.

В съобщението за удължаване на срока на извънредното положение, поместено на сайта на президентството, не се уточнява защо е взето това решение.

Има различни версии как се е стигнало до безредиците Жанаозен, пише руският информационен портал Лента.ру. Според едни виновни са властите, които са игнорирали претенциите на стачкуващите и са провокирали социален взрив. Според други властите са предизвикали донякъде сблъсъка, за да имат повод да накажат стачкуващите, предава БТА. Трети виждат в случилото се признаци на "цветна революция", пореден епизод от Арабската пролет, начало на метеж.

Заради кървавите протести в петролния сектор миналата седмица Назарбаев уволни от ключов държавен пост зетя си, милиардера Тимур Кулибаев, един от най-богатите и влиятелни хора в страната. Зетят на президента ръководеше суверенния фонд Самрук-Казина, в който са концентрирани активите на Казахстан. Уволнени бяха и шефовете на държавната петролна компания, както и ръководителите на нефтопреработващи заводи, обвинени, че не са успели да решат отдавнашния трудов спор, довел до безредиците.

На 15 януари в Казахстан трябва да се състоят предсрочни парламентарни избори, които се очаква да бъдат спечелени с мнозинство от партията на президента "Нур Отан". Миналата седмица Назарбаев забрани на всички правителствени и местни служители да напускат страната за празниците, като заяви, че те трябва да "бъдат по-близо до хората и да държат ръка на пулса" в навечерието на изборите.