Училище бе бомбардирано от въздуха в Дарфур
Училище бе бомбардирано от въздуха в Дарфур / cнимкa: БГНЕС

Най-малко 13 души бяха убити при въздушен удар по училищна сграда в южната суданска провинция Дарфур, съобщиха представители на благотворителни организации, работещи в Судан.

Между загиналите в селището Шегег Каро са седем деца. Останалите шест жертви са от пазара, разположен до училището. Инцидентът е станал в неделя, когато децата пристигнали на училище. Около 30 души са ранени в различна степен. Една от класните стаи е напълно унищожена при бомбардировката. Според някои данни малко преди атаката в небето над селището е бил забелязан самолет на суданските власти. Представители на суданските военно-въздушни сили до момента не са коментирали съобщенията.

Според резолюция на ООН в страната са забранени напълно бойните полети. По данни на световната организация в конфликта в провинция Дарфур са загинали около 300 000 души от 2003 г. досега и над два млн. са били принудени да напуснат домовете си. Представители на миротворческата мисия в Дарфур, която е под егидата на ООН и Африканския съюз, определиха бомбардировката като „неприемлив акт на нападение срещу цивилни граждани“.