Ученик в Калифорния стреля по свои съученици, защото го тормозели
Ученик в Калифорния стреля по свои съученици, защото го тормозели / снимка: Reuters
Ученик в Калифорния стреля по свои съученици, защото го тормозели
60352
Ученик в Калифорния стреля по свои съученици, защото го тормозели
  • Ученик в Калифорния стреля по свои съученици, защото го тормозели

Поредната училищна стрелба в САЩ завърши без жертви и един тежко ранен ученик. Стрелбата се е случила в градчето Тафт, на 100 километра северно от Лос Анджелис. Предполага се, че 16-годишният стрелец е решил едва предната вечер да извърши нападението, като жертвите е трябвало да бъдат две момчета, които от години са го тормозели. Органите на реда са дошли само минута след стрелбата, тъй като загрижени съседи на нападателя, който живее близо до училището, се обадили в полицията, виждайки го да минава по улицата, въоръжен с пушката на брат си. Веднага след като се оповести новината, интернет форумите се напълниха с хиляди коментари, много от които изразяват мнението, че не се полагат достатъчно усилия за борбата срещу тормоза в училищата.

16-годишният стрелец, чието име не се съобщава от полицията, е извършил нападението малко след 9 ч сутринта, като е влязъл при съучениците си с пушка тип "помпа" по време на час.

"Той влезе в класната стая, веднага вдигна пушката и просто стреля," разказва негова съученичка. "В първия момент не изглеждаше, като че ли се цели в някой, но едно момче каза, че е прострелян. Най-напред си помислих, че се шегува, докато не видях, че му тече кръв от рамото. Повечето хора избягаха в единия край на стаята, а момчето с пушката каза - "Търся само един човек, никой друг." Въпросното момче си показа главата зад един чин и започна да повтаря - "Извинявай, наистина, извинявай!"

Според някои свидетели стрелецът се е опитал да простреля и това момче, но не успял. Учителят и училищният охранител, който веднага пристигнал, успели да убедят момчето да остави пушката, след което то било арестуван. Съученици разказват, че нападателят е бил временно изключен от училището преди година, след като е направил списък на негови съученици, на които иска да навреди.

Съседката Триш Монтес обяснява, че децата често са се подигравали на момчето - най-вече за това, че бил твърде нисък за възрастта си. "Може би сега хората ще се научат, че не трябва да тормозят тези около тях. Не го казвам с лошо, но си е факт, че това момче го тормозеше," казва Монтес за простреляния ученик. Тя допълва, че синът й е преподавал на момчето миналата година и че често го е придружавал през коридорите, защото му е било жал за него.

Новинарските канали почти веднага съобщиха за стрелбата в Калифорния, като се наложи някои да прекъснат пряко предаване на реч за огнестрелните оръжия, изнасяна от вицепрезидента Джо Байдън. Задачата да се измисли нова национална стратегия за огнестрелните оръжия беше възложена вследствие на стрелбата в Кънектикът на 14 декември, когато 20-годишно момче с емоционални проблеми влезе в детска градина и застреля 20 деца и 6 учителки.

Въпреки честите подобни стрелби в САЩ инцидентът в Кънектикът беше определен от голяма част от американското общество като "преливане на чашата" по отношение на лекотата, с която американците могат да се сдобиват с огнестрелни оръжия.