/ iStock/Getty Images
Хората на средна възраст, а не само по-възрастните, са много изложени на много по-висок риск от смърт или развиване на сериозна болест от COVID-19, сочи ново британско изследване, предаде БТА.

Разкритията се съдържат в нов подробен анализ на случаите на заразата в континентален Китай.

Изследователите от Великобритания са проучили над 3600 потвърдени случая на COVID-19, както и данни от стотици репатрирани от Ухан – епицентърът на заразата.

Те са разкрили, че възрастта е ключов определящ фактор в сериозните инфекции, като близо един от всеки пет души над 80-годишна възраст се е нуждаел от хоспитализация в сравнение с около 1% от тези под 30 г.

Предвид оценките на броя на случаите, които може да не са били клинично потвърдени – леки и безсимптомни зарази – данните показали, че нивото на хоспитализация на пациенти между 50 и 60 г. е било 8,2 процента.

Проучването, публикувано в сп. „Лансет“, сочи, че нивото на смъртност от потвърдени случаи на Covid-19 в континентален Китай е било 1,38%.

Ако непотвърдените случаи бъдат взети в сметката, нивото на смъртност пада до 0,66 на сто.

Авторите на изследването поясняват, че, докато това е значително по-ниско от предишни оценки, Covid-19 все още е няколко пъти по-смъртоносен от предишни пандемични вируси като H1N1 (грип А – б.р.).

„Нашите оценки може да бъдат приложени във всяка страна с цел информирани решения за най-добри политики за ограничаване на Covid-19. Може да има случаи, които привличат голямо медийно внимание, но нашият анализ много ясно показва, че хора на 50 и повече години са изложени на по-голям риск от хоспитализация от тези под 50 г. И при тях по-голям дял от случаите може да е с фатален изход“, коментира Азра Гани, съавтор на изследването от Имперския колеж в Лондон.